Una altra novel·la de Lisa See

Aprofitant que s’han acabat els exàmens i les classes no comencen fins al 2 març, què millor que un bon llibre, per suposat relacionat amb Àsia, per no perdre el ritme…. I resulta que fa pocs mesos va arribar a les nostres llibreries, i a les meves mans, “Dos chicas de Shanghai”, de l’escriptora Lisa See.

Sobre l’autora, d’origen xinès, senyalar que va néixer a París i se’n va anar a viure a Estats Units molt jove, criant-se en el barri xinès de Los Angeles. Besnéta del patriarca del Chinatown, es va graduar a la Universitat Loyola Marimount al 1979, per després narrar l’epopeia americana del seu besavi, Fong See, en un exitós llibre de memòries titulat “On Gold Mountain”. Durant 13 anys va ser corresponsal a la costa oest del setmanari Publishers Weekly, i els seus articles han aparegut a mitjans tan importants com The New York Times, Los Angeles Times i The Washington Post.

En quant a les seves novel·les, totes estan contextualitzades a la Xina, molt ben ambientades i aportant una gran riquesa de costums. En el cas d’aquest llibre, i després de captivar a milers de lectors amb l’obra “El abanico de seda” (2005) – la fascinant història del nu-shu, el llenguatge secret de les dones –  i ·”El pavellón de las peonias” (2008) – un viatge inoblidable al costat més místic de la cultura xinesa del segle XVI -, l’autora descobreix una altra vessant, plena de detalls històrics i fantàstics personatges, sense perdre la seva escriptura senzilla però elegant.

Si parlem de l’argument de la novel·la, aquesta comença a l’any 1937, quan Shanghai està considerada el París del continent asiàtic. A la sofisticada i opulenta ciutat, on conviu gent de tota mena (pidolaires, milionaris, gàngsters, jugadors i artistes), la vida somriu a les joves germanes Pearl i May Chin, filles d’un ric home de negocis. De temperament gairebé oposat, les dues germanes, malgrat haver estat criades en una família de vells valors tradicionals, viuen amb la única preocupació de passar-s’ho bé i  assimilar tot el que vingui d’Occident: vesteixen a la última moda, posen com a models per artistes publicitaris, etc. Els problemes vénen quan la fortuna familiar pateix un cop irreversible i el futur que espera a Pearl i May es torna totalment precari i incert, com mai s’haguessin imaginat. De fet, amb els bombardejos japonesos a les portes de la ciutat, les germanes iniciaran un viatge que marcarà les seves vides per sempre i, quan arribin al seu destí, a Califòrnia, la seva complexa relació sortirà a la llum, tot i seguir lluitant per mantenir-se unides per poder sortir-se’n en les difícils condicions que els hi esperen.

En síntesi, ”Dos chicas de Shanghai” és una novel·la sobre la complexitat dels llaços de l’amor i l’amistat dins la família, i sobre el dolor i capacitat de resiliència de l’ésser humà. Al principi, un es situa a la Xina més pròspera, per acabar trobant-se amb aspectes desconeguts i no menys sorprenents de la situació dels immigrants xinesos als Estats Units durant els anys 40-50, sense obviar, durant el trajecte, molts aspectes oblidats de la vida de les dones xineses durant vàries dècades del segle XX. A mí, personalment, deixant de banda el final (que no penso desvetllar), m’ha encantat.

Espero que gaudiu de la lectura,…

Títol: Dos chicas de Shanghai
Autora: Lisa See
ISBN: 9788498383058
Nº Edició: 1ª, setembre 2010
Editorial: Salamandra
Nº pàgines: 352