Una altra història de detectius?

A simple vista, un podria pensar que “Muerte de una heroína roja” és només un altre llibre de detectius… I sí que ho és però,… és sobretot una imatge en moviment de la vida a la Xina en els últims anys del segle XX, plena encara de contrastos i contradiccions, dividida entre les noves temptacions capitalistes i l’antiga hegemonia del Partit. Més concretament, una fotografia de la Xina de la transició, il·lustrada a través de diferents històries particulars i una immersió dins la història, la cultura, la tradició poètica i gastronòmica, i la vida quotidiana de la societat xinesa.

La trama de la història es situa a Shanghai, any 1990, durant la gran mutació econòmica iniciada per Deng Xiaoping i només un any després dels terribles fets de la Plaça Tiananmen. Un jove inspector de policia, Chen Cao, recentment promocionat a inspector en cap i també promocionat dins del Partit (a part de poeta emergent), s’ha de fer càrrec de l’assassinat de la jove Guan “Hong Ying”. Aquesta jove, trobada en un canal allunyat de la ciutat, és la pretesa “heroína roja”, una celebritat política treballadora i model nacional per la resta de joves. No obstant, l’inspector en cap Chen Cao, amb la complicitat del seu ajudant, no es deixarà influir per la màscara de perfecció de Guan, entregada a la causa del Partit, sense amics ni parella, i descobrirà, malgrat tot i tothom, que està molt allunyada de la propaganda oficial sobre el vell mite comunista.

Aquest darrer fet va estretament lligat amb la vida de l’autor, QiuXiaolong, que va néixer a Shanghai al 1953 i va passar una infantesa i adolescència miserables, degut a acusacions cap a la seva família. De fet, va aprendre anglès en un parc de la seva ciutat natal, fent tai chi amb els estrangers, abans d’aconseguir entrar per mèrits propis a la Universitat. Al 1988 va viatjar a Estats Units, on es va quedar a viure per raons polítiques, i des d’on col·labora en diverses revistes, a més de treballar com a professor de literatura xinesa a la Universitat de Washington.

I bé, tornat a la novel·la, en aquest llibre podreu trobar una barreja d’intriga policíaca, investigació política i retrat sociològic, on vas vivint la transformació ràpida i voraç d’una gran ciutat i un gran país, alhora que també es veu refrenada pel passat i el poder que aquest encara té… Una magnífica iniciació a la Xina d’avui: no us ho podeu perdre.

Espero que gaudiu de la lectura,…

Títol: Muerte de una heroína roja
Autor: Qiu Xiaolong
ISBN: 9788488586537
Nº Edició: 1ª
Editorial: Almuzara
Nº pàgines: 490