Namazu

Després del terratrèmol i tsunami del passat 11 de març ocorregut al Japó, han aparegut nombroses notícies als diaris on es repetien un rere l’altre alguns dels tòpics que acostumen a sorgir quan es parla d’aquest país: els kamikazes, l’educació, la predominança del col·lectiu vs l’individu, etc… No parlarem aquí sobre l’oportunisme o correcció d’aquestes notícies, sinó que us vull fer esment d’una antiga llegenda japonesa que intentava donar una explicació de l’origen dels terratrèmols. Antigues creences parlaven de l’existència d’un peix gegant anomenat namazu (鯰) que habitava a les profunditats marines (just per sota del Japó) i que, quan s’enutjava, es retorçava i movia provocant un terratrèmol. L’únic que podia controlar-lo era el deu Kashima, mitjançant una enorme roca sagrada anomenada kaname que col·locava sobre l’esquena de l’animal; no obstant, en ocasions, el Deu es distreia i llavors….

Amb el gran terratrèmol que va arrasar Edo al 1855 i, tenint en compte aquesta llegenda, una sèrie d’artistes anònims van publicar un gran número de gravats de caire popular anomenades namazu-e, de les quals en l’actualitat es conserven unes 300. Unes obres que es venien com amulets protectors i que, en realitat, tenen una important carrega crítica i satírica. En algunes d’elles, per exemple, el namazu és castigat pel caos i la destrucció creada, mentre en altres es poden veure grups d’artesans intentant salvar-lo (ja que no hem d’oblidar el profit que aquests podien treure de la reconstrucció), però en la gran majoria es considera a namazu com un factor positiu pel canvi: amb les seves accions el món pot canviar, i pot canviar per a millor i així es representa a namazu sacsejant als rics i caient les seves riqueses sobre els pobres.

Per tant namazu no és considerat sols com a un destructor, sinó també com a un “salvador” o “renovador”, especialment en els estrats socials més baixos a qui anaven destinades aquests tipus d’obra: representa un dels aspectes del yonaoshi o “millora social” segons la retòrica de l’època, una època inestable i complexa com va ser el final del període Edo.