Visions-accions-projeccions! – Cinema japonès al cicle Contemporàsia

Dins el cicle Contemporàsia: cultura oriental, avui i aquí, organitzat amb la xarxa de biblioteques de Barcelona, el proper dimecres 6 d’Abril, a les 19h, a la Biblioteca Nou Barris (Pl. Major de Nou Barris, 2), tindrem la ocasió d’apropar-nos al cinema japonès contemporani, de la mà de Jose Montaño.

La conferència, segona sessió dins el cicle Contemporàsia: cultura oriental, avui i aquí, serà presentada per Montserrat Crespín, professora del Programa d’Estudis de l’Àsia Oriental de la UOC.

Parlar de cinema japonès contemporani ens obliga a manejar dues idees que difícilment es poden tancar en simples definicions: “japonès” i “contemporani”. Establir què és allò “japonès” per identificar i diferenciar cert patró visual i expressiu de la seva producció cinematogràfica o encabir en un marc temporal determinat els seus productes audiovisuals són tasques complexes. El fet és que sembla que tots tenim una intuïció bàsica de la contemporaneïtat cinematogràfica i també d’allò que identifiquem com japonès. La qüestió, però, és que aquestes intuïcions que tenim com aficionats al cinema japonès sovint no són res més que un pur reflex de la poca producció que ens arriba no només des de Japó, sinó també des d’altres països asiàtics.

En comparació a d’altres expressions artístiques i culturals, el cinema és sensiblement un mitjà de creació jove -des de l’any 1895 amb la primera sessió pública del cinematògraf dels germans Lumière a París fins avui, només han passat cent setze anys. I això, no és res en el curs de la passió humana per representar. Al Japó, el recorregut comença amb la presentació del cinetoscopi d’Edison a Kobe l’any 1896. Europa descobreix el cinema japonès amb la presentació de Rashomon (1950) d’Akira KUROSAWA al Festival de Venècia de l’any 1951. Primer gràcies als festivals i, posteriorment, gràcies al desenvolupament de la cultura popular i la difusió de sèries d’animació a la televisió, el públic europeu es fa una idea, normalment superficial, de la producció audiovisual japonesa.

Apropar-nos, però, a la nova revolució cinematogràfica sorgida amb la utilització de la tecnologia digital en el cinema japonès és abocar-se a una diversitat productiva i representativa difícilment abreujable. Japó ens convida a imatges i móns que ens atreuen: sigui una època antiga de samurais i espadatxins que nosaltres desconeixem però que també és estranya al públic japonès d’avui i d’ara, sigui els móns futuribles, de metall, colors i sentiments freds però calidoscòpics. També ens convida a realitats que ens retreuen: el gènere de terror que des de finals dels 1990 ens apel·lava sobre tot allò invisible però visible a la nostra interioritat o a metàfores sobre què significa ser humà a la que s’enfronta una nina de plàstic que tracta de comunicar-se amb el que és la carn i els ossos d’un col·lectiu en ocasions deshumanitzat que trobem a una de les darreres pel·lícules estrenades a casa nostra, Air Doll (2009), de Hirokazu KOREEDA. 

Tot això, més que això i encara més és el cinema japonès actual al que ens aproparà en Jose Montaño i sobre el que, si voleu, podrem dialogar plegats. Us esperem i, mentrestant, us indiquem alguns recursos i fonts d’informació sobre cinema japonès recomanables per tots els aficionats al cinema:

Bibliografia Bàsica:

COSTA, Jordi; El Principio del fin: tendencias y efectivos del novísimo cine japonés. Barcelona: Paidòs, 2003.

GALBRAITH, Stuart; Cine Japonés. Madrid : Taschen, 2009.

McROY, Jay; Nightmare Japan. Contemporary Japanese Horror Cinema. Amsterdam-New York: Editions Rodopi, 2008.

PHILLIPS, Alastair, STRINGER, Julian (Eds.); Japanese Cinema: Texts and Contexts. London and New York: Routledge, 2007.

RICHIE, Donald; Cien años de cine japonés. Madrid: Jaguar, 2004.

Recursos Web:

Asiateca: http://www.asiateca.net/?cat=2

Cine Asia: http://www.cineasia.net/

Eiga 9:  http://redsiglo21.com/eiga9/index.html

Midnight Eye: http://www.midnighteye.com/index.php

Japan Film Festival: 

http://www.youtube.com/watch?v=YxyoExdBBrw

[Fotografia: Portada d’una de les primeres publicacions en castellà dedicada al cinema japonès. FERNÁNDEZ CUENCA, Carlos, Imágenes del Cine Japonés; San Sebastián: IX Festival Internacional de Cine, Sección de Actividades culturales y Dirección General de Información, 1961.]

Montserrat Crespín Perales