Activitats variades a diferents ciutats

Del 18/05/2011 al 29/06/2011 el centre “La Alhóndiga” de Bilbao presenta l’exposició “Corea del Nord, el pes de la història”, composta per 165 cartells, 28 pintures originals i diversos documents que repassen l’evolució de la República Popular Democràtica de Crea, des de la seva fundació al 1948 fins a finals del segle XX. L’objectiu d’aquesta exposició és mostrar al públic el desenvolupament de la vida urbana d’un país que és producte de la divisió ocasionada pel desenllaç històric de guerres polítiques i econòmiques que han afectat la península coreana en el transcurs del segle XX.  Els cartells, en la seva majoria propagandístics i d’autors anònims, destaquen el progrés de la nació, els valors de la pàtria i l’esforç col·lectiu i el desenvolupament de l’economia del país. Gran part d’aquest material prové del fons del col·leccionista Ou Nang, un dels més complets a nivell internacional. En quant a les pintures, aquestes han estat cedides pel Comitè de Relacions Culturals a l’Estranger de la República Democràtica de Corea. A més, l’exposició es completa amb fragments documentals sobre diversos aspectes de la vida del país i també amb el cicle de cinema “Contes de Corea del Nord”, que reflecteixen la societat actual. Tampoc hi faltaran algunes conferències relacionades, concretament, el 25/05/2011 “Història i vida quotidiana a Corea del Nord” i el 08/06/2011 “Corea del Nord al límit?”

Canviant totalment de tema i ubicació geogràfica, Casa Àsia i la Fundació Japó, participen en l’edició d’aquest any de “PhotoEspaña” acollint a Barcelona (el 31/05/2011) i Madrid (el 02/06/2011) la conferència “Fotografia japonesa contemporània: una perspectiva de gènere”. La ponència anirà a càrrec de la comissària en cap del Tokyo Metropolitan Museum of Photography, Michiko Kasahara, sociòloga per la Meiji Gakuin University (Tokio, Japón) i formada en fotografia al Columbia College de Chicago (EUA). En aquesta conferència, amb la intenció d’il·lustrar l’evolució de la visió de l’ideal de bellesa femenina, tot i els canvis de la societat, i dins de l’art contemporani japonès, es posarà com a exemple representatiu d’una nova lectura de la imatge la fotografia de gènere de Yasumasa Morimura. A més, s’estudiarà l’obra de la fotògrafa Rieko Shiga, que ha treballat sobre les passions de l’ésser humà i l’esperança que hi ha subjacent a la catàstrofe del tsunami del passat mes de març a la regió de Tohoku. L’entrada és lliure fins a completar l’aforament i s’oferirà traducció simultània del japonès al castellà.

Daltra banda, des del dimarts passat ja s’ha posat en marxa la venda anticipada del nou certamen de cinema asiàtic de Barcelona “Casa Asia Film Week”. El festival es celebrarà del 06-08/06/2011 a la seu de Casa Àsia Barcelona (amb activitats i projeccions gratuïtes) i del 09-12/2011 als Cines Girona, presentant una variada programació gràfica, amb un total de 30 cintes, 11 de les quals competeixen en la secció oficial. Així, els amants del setè art trobaran títols que van des de la comèdia al drama, passant per la ciència ficció, les arts marcials o el cine de Bollywwod. Les pel·lícules, la majoria inèdites i de recent producció, compten amb la firma de directors novells i consagrats, com és el cas de la cineasta hongkonesa Ann Hui, a qui es dedica una retrospectiva en aquesta primera edició. La cinematografia de Hong Kong tindrà un paper destacat en aquesta primera edició, gràcies a la col·laboració del Hong Kong Economic and Trade Office a Brussel·les. Dos de les majors produccions hongkoneses d’aquest any serviran per obrir i tancar el certamen: el 09/06/2011 Reign of Assassin de John Woo y Chow-bin Su i el 12/06/2011 The Stool Pigeon de Dante Lam. El nou festival de cinema especialitzat en Àsia pretén convertir-se en un important aconteixement culturaldestinatadifondre la millor cinematografia produïda al continent asiàtic. D’aquesta manera, el festival pren el relleu al reconegut festival BAFF, que anunciava el seu tancament el darrer any. Casa Asia Film Week, com a festival especialitzat en cine asiàtic, únic a la ciutat de Barceloa, aspira a convertir-se en un dels més grans certàmens que tenen clar accent asiàtic com són els de Cannes, Venècia, San Sebastián, La Berlinale, Locarno, Udien Fat East Film Festivla, Rotterdam, Cines del Sur de Granda, Las Palmas, la Seminci i el Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya.

De moment, això és tot. Properament, més….