Un parell d'activitats

Aquest mes de juliol, dins del cicle de cinema “La mirada japonesa: melodrama samurai” que s’està fent a Madrid, el comissari del mateix, el professor Lorenzo Torres, de la Universitat Rey Juan Carlos I, ha seleccionat: “El ocaso del samurái” de Yoji Yamada i “Humanidad i globos de papel” de Sadao Yamanaka. Ambdues pel·lícules permeten apreciar una manera diferent d’interpretar gèneres clàssics del cinema japonès, com el jidai-geki (drama d’època) o el chambaza (pel·lícula d’espadatxins), parlant alhora de la lluita per la vida dels membres més pobres d’aquesta classe social, ja sigui com a homes de família o guerrers. “El ocaso del samurai” es projectarà demà 06/07/2011 i “Humanidad y globos de papel” el següent dimecres 13/07/2011. En ambdós casos la projecció es farà a les 19:30h, en versió original i subtitulada en castellà.

A més d’això, la Societat Municipal de Saragossa i les Comissàries Antonella Montinaro (des de Japó) i Laura Claveria (des d’Espanya) han organitzat a Saragoosa l’exposició “This is Japan! Miradas complementarias sobre el arte japonés actual”, que està funcionant des del passat 23/06/2011 i tancarà el proper 16/10/2011. L’objectiu de l’exposició és reflexar com l’art japonès contemporani s’ha debatut constantment entre la influència dels models occidentals i la recerca d’una identitat pròpiament nipona, si bé és cert que, amb el temps, ambdues postures s’han anat fent cada cop més permeables. Degut a això, el treball dels artistes joves (tant els que viuen al país nipó com els que resideixen a Espanya) resulta increïblement polifacètic, innovador i interessant. Això es deu principalment a que aquests creadors beuen de fonts molt diverses com són l’estètica kawaii (terme japonès que fa referència al què és “mono i adorable”), l’art pop, el manga i l’anime (còmics i pel·lícules d’animació japoneses), la ciència ficció o l’art urbà, tal i com ho demostren les diferents mirades que aquesta exposició proposa. En quant a temes “logístics”, està obert de dimarts a diumenge i l’entrada és gratuïta.

De momento això és tot. Properament, més…