Treballs de recerca destacats I: "De la nostalgia a la reflexión. Un recorrido por "La canción de la pena eterna", de Wang Anyi"

Des del programa d’Estudis d’Àsia Oriental i, concretament, des de les assignatures del treball de recerca i pràcticum, volem iniciar una activitat de difusió d’alguns dels treballs d’investigació que surten de les nostres aules i que, sense cap mena de dubte, són interessants de conèixer i de comentar. Des del programa volem felicitar el rigor i la bona feina feta pels estudiants en la seva tasca com a recercaires.

El format d’aquestes entrades serà constant. Al blog trobareu un breu resum del treball i un link al repositori O2 que us permetrà fer una lectura del treball esmentat si resulta del vostre interès. Aquesta entrada serà la primera d’aquest semestre i la que inicia una nova forma de donar a conèixer la vostra feina.

TÍTOL: DE LA NOSTALGIA A LA REFLEXIÓN. UN RECORRIDO POR LA CANCIÓN DE LA PENA ETERNA, DE WANY ANYI

AUTORA: ELENA MARTÍN ENEBRAL (TDR JULIOL 2011)

“L’escriptora Wang Anyi (1954-) ha esdevingut una de les figures més emblemàtiques de l’escena literària xinesa a les últimes dècades. Dins l’ampli conjunt de la seva producció, que inclou peces força heterogènies, destaca la novel·la La cançó de la pena eterna (Chang hen ge, 1995) —recentment publicada en castellà—, en la qual es retrata la vida a la ciutat de Xangai durant la meitat del segle passat. Sovint identificada amb l’onada nostàlgica dels anys noranta, que es manifesta en la literatura i altres representacions culturals, la novel·la no només suposa un viatge al passat, sinó també i sobretot una exploració de la Xina actual i una meditació lúcida sobre el seu futur.

Prenent la nostàlgia com a punt de referència per a l’anàlisi de la novel·la, es poden copsar alguns dels trets més significatius del particular univers literari de Wang Anyi. D’una banda, la seva manera de concebre la història, amb un discurs en què el temps s’entrellaça indissolublement amb la memòria, proporciona una intensa reflexió sobre l’evolució social de la Xina al darrer segle. De l’altra, l’evocació de Xangai en clau femenina, amb una sensibilitat pròpia que connecta amb una llarga tradició literària, doten la seva escriptura d’un estil singular, que evidencia la riquesa i la diversitat de la literatura xinesa contemporània.”

Si voleu saber més del treball de l’Elena Martín Enebral, el següent link us portarà cap al nostre repositori institucional dins el qual s’ha dipositat aquest treball: http://hdl.handle.net/10609/8541 o només heu de clicar ací.