La devoción del sospechoso X, més que novel•la negra, pura lògica….

Keigo Higashino, ex enginyer nascut a Osaka el 4 de febrer de 1958, és un dels escriptors de major èxit a Japó, del què s’ha venut més de 5 milions d’exemplars de la seva obra. Ha estat guardonat amb els més prestigiosos premis al seu país: l’Edogawa Rampo i el Mystery Whiters of Japan, l’Inc. Prize a la millor novel·la negra, l’Horikaku Mistery i el Naoki 2006 a la millor novel·la per “La devoción del sospechoso X” (la primera de les seves obres traduïdes al castellà). A Japó, les seves 13 novel·les han assolit les llistes de llibres més venuts, també han inspirat diverses pel·lícules, sèries de televisió i han estat traduïdes a tota Àsia.

Considerat per The Times com “el Larsson japonès” i qualificat de “brillant” per The New York Times, el novel·lista recrea un Tokio quotidià i melancòlic, desconegut pels lectors occidentals. A “La devoción del sospechoso X”, un crim desferma un intens debat intel·lectual entre dos científics. L’assassinat es converteix en un problema matemàtic i un es queda atrapat en una trama policíaca trepidant i aliena a situacions comuns del gènere.

La història es desenvolupa a Tokio, en una nit qualsevol d’hivern. Tagoshi, un home de mitjana edat, deambula borratxo per la ciutat. Està decidit a visitar la seva ex-dona, Yasuko Hanaoka, que prepara el sopar amb la seva filla en un humil apartament. Poc després, una lluita a vida o mort amb les dues dones de la seva vida, entre gemecs, cops, crits sords, mobles i vidres trencats, acaba amb un cadàver al menjador…. Com veureu, aquí el crim es resol al principi i amb molta ciència, i també passió, es desenvolupa tota la trama, envoltada per un estil directe que explica una història elaborada amb precisió mil·limètrica. I és mil·limètrica perque cada element encaixa amb l’anterior i res, ni el més mínim detall, apareix per casualitat en aquesta trama psicològica de desenllaç inesperat: pura matemàtica. I és que el profesor Higishami, veí de les dues dones, intentarà salvar-les: “la lògica ens ajudarà” els comenta. I elles el segueixen, doncs no tenen cap altra sortida.

I el millor del llibre?. Doncs a part d’una història de perfecció matemàtica, el que normalment falla a molts llibres: el desenllaç final,… és realment sorprenent!.

Espero que gaudiu de la lectura,…

Títol: La devoción del sospechoso X
Autor: Keigo Igashino
ISBN: 9788466647366
Nº Edició: 1ª (09/2011)
Editorial: Ediciones B, SA
Pàgines: 368