Entrevista a Inma Rodríguez, tutora del Programa

Continuem amb les entrevistes a persones vinculades al Programa i us presentem la que hem realitzat a l’Inma Rodríguez, tutora del Programa d’Estudis d’Àsia Oriental de la UOC. Des de l’any 2004 està vinculada a la UOC. Gràcies Inma!!

Quan i com vas començar col·laborant amb la UOC?

Vaig començar a col·laborar amb la UOC l’any 2004, poc després de què els Estudis d’Àsia Oriental es posessin en marxa. La meva primera tasca a la UOC va ser de tutora dels Estudis i, tot i que en els diferents semestres he fet puntualment també altres tasques com la de consultora, la figura de tutora és amb la que em sento més còmoda.

 

Què et va fer vincular-te amb el món asiàtic?

Durant 7 anys vaig ser gestora de projectes d’inversió de les empreses d’origen asiàtic amb interès inversor a Catalunya com a part de la meva tasca al CIDEM d’aquell moment que actualment ha esdevingut ACC1Ó. En aquell moment, el major percentatge d’inversions asiàtiques que venien a Catalunya eren inversions japoneses així que la meva especialització i vinculació amb Àsia venia del tracte continuat amb empresaris japonesos amb interès en invertir al nostre país. Arrel d’aquesta feina, vaig començar a estudiar japonès, idioma que m’apassiona.

 

Com definiries la teva tasca com a tutora dels Estudis d’Àsia Oriental? Què en destacaries?

Al llarg d’aquests anys com a tutora dels Estudis d’Àsia he après molt. La veritat és que és una feina que m’encanta; el fet de poder orientar i ajudar als altres és molt enriquidor. Destacaria que els estudiants dels Estudis d’Àsia Oriental de la UOC són estudiants que, com a punt de partida, tenen un perfil similar pel fet de ser persones amb un nivell acadèmic elevat i amb compromisos a nivell tant professional com personal que s’han de compaginar amb els nostres estudis. En particular, m’agrada conèixer la motivació que atreu als nostres estudiants cap a uns estudis com els nostres i que sovint és molt diferent. Des del interès en el món asiàtic a nivell econòmic, cultural i/o sociològic, fins a millores a nivell professional o vinculacions estrictament personals. Les motivacions són ben variades.

 

 

A part de la teva feina com a tutora, també treballes a ACC1Ó. Quina és la missió d’ACC1Ó? Quina és la teva comesa en aquesta agència?

ACC1Ó és l’agència per la competitivitat de l’empresa catalana dins el Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya. En particular, jo treballo a Invest in Catalonia d’ACC1Ó que, com el seu nom indica, és l‘agència del govern encarregada de l’atracció d’inversió estrangera al nostre territori. Actualment sóc Cap de Business Intelligence d’Invest in Catalonia i, com a tal, m’encarrego de la gestió de les fonts d’informació disponibles per als inversors que es plantegen la inversió al nostre territori. La feina és ben diferent i passa des de la identificació de nous nínxols de mercat que presentin oportunitats per invertir a Catalunya fins a l’elaboració d’argumentaris per a la venda del nostre país, anàlisis econòmics variats, etc. Tot el que tingui a veure amb la informació lligada a la captació d’inversió estaria associat a la meva tasca.

 

Quina relació hi ha entre ACC1Ó i el món asiàtic?

ACC1Ó, com a agència de suport a l’empresa catalana, compta amb tres grans puntals que són la innovació, la internacionalització i la captació d’inversions. En aquest darrer és en el que estic directament implicada. La relació amb Àsia es dóna clarament tant des de la vessant de la internacionalització (fent que les empreses catalanes exportin els seus productes als països asiàtics) com per la captació d’inversions. Des d’Invest in Catalonia continuem treballant per tal d’atreure inversions asiàtiques a Catalunya ja no només de països tradicionalment inversors a Catalunya com el Japó sinó ara també de països com la Xina o la Índia que presenten noves oportunitats de sortida d’inversions.

 

Com a tutora del Programa tens una relació directa amb els estudiants. Quins consideres que són els interessos principals en relació a l’Àsia Oriental? Alguna recomanació als estudiants?

Com comentava anteriorment, els interessos dels estudiants són variats en funció de la motivació que els apropi cap als nostres estudis: millora a nivell professional, trobar una nova feina amb vinculacions amb el món asiàtic, anar a estudiar/treballar a la Xina o al Japó, interès per la cultura asiàtica en general, incorporar a la família la cultura xinesa d’un fill/a d’aquesta cultura recentment adoptat, etc.

La meva recomanació és que amb esforç i constància, s’aconsegueix allò que es vol. Sovint, el ritme que portem a diari no fa fàcil seguir l’avaluació continuada, però val la pena. Seguir l’AC implica aprovar les assignatures cursades en un gran percentatge dels casos.

També recomano als Estudiants que no deixin mai d’adreçar-se als tutors amb els dubtes que tinguin. Nosaltres estem a la seva disposició pel que necessitin, així que no cal tenir por de fer-se pesats.

 

Deus haver acumulat moltes vivències i anècdotes. Ens podries explicar alguna?

La veritat és que aquests 8 anys com a Tutora dels Estudis d’Àsia Oriental a la UOC han donat per molt i sí que tinc vàries anècdotes.

Potser comentar que, com que Catalunya és un país petit, al final, el cercle és reduït. Així doncs, m’ha passat algun semestre que he tingut algun alumne dins el meu grup de tutoria que era un company de feina, per exemple, sense que tinguéssim ni idea l’un ni l’altre que ens trobarien aquest espai.

 

Què et sembla la iniciativa del nostre blog?

El blog dels Estudis d’Àsia Oriental és una molt bona iniciativa per estar al dia de tot el que es mou al món del programa a nivell d’activitats i qüestions variades. Per això, animo a tothom a que el segueixi de manera continuada.