Estudiar l’Àsia Oriental: Josep Manel Brañas

JOSEP MANEL BRAÑAS

Josep Manel, què creus que mostra el teu cas/experiència amb l’Àsia Oriental?
Vaig entrar per interès empresarial a principis dels 1980, al 1983 als EEUU estudiant un màster de finances internacionals i marketing, i al 1987 per un estudi sobre les corrents comercials al món, que en van presentar la substitució del Atlàntic per el Pacífic. Va servir per introduir Àsia en estudis de Comerç Exterior en la Facultat de CCEE de la UAB. Més tard vaig introduir els estudis de Àsia (Centre d’Estudis Internacionals i Interculturals), la llicenciatura de Àsia Oriental en la UAB, ser present en el llibre Blanc de Estudis d’Àsia, i participar ampliar el meu coneixement de Àsia amb estades de investigació. Les relacions entre Espanya i Corea, estudiants, professors invitats, estudis, congressos, professors de espanyol a Corea (de la UAB), intercanvis de artistes, promoció del cine coreà, etc., van ser fruit de la meva implicació amb Corea i Àsia. Una de les experiències positives ha estat la participació en les Tribunes Corea- Espanya i en l’organització de les Jornades UE- Corea i també la participació en congressos a Espanya i a l’estranger amb ponències sobre el tema.

Des del teu punt de vista, quin paper juga o pot jugar l’Àsia Oriental en el món actual?
Des de finals del XX Àsia ve jugant un paper essencial, per mèrits propis. És la meitat de la població mundial, té el creixement econòmic més alt, una motivació a créixer molt elevada, una dinàmica autòctona i un contrapès d’un Occident que només comença a obrir el seu punt de vista a Orient. Des de el punt de vista econòmic, polític, cultural, demogràfic i militar Àsia jugarà un paper decisiu en el context mundial i més a prop d’Europa que dels EEUU, per la seva aportació a la idea d’una societat de benestar no individualista extrema. L’entrada de l’Àsia en LA i África serà un revulsiu a nivell mundial des de tots els punts de vista indicats.

En el context actual d’inestabilitat econòmica i laboral a Europa, creus que Àsia Oriental es pot convertir en un destí pels catalans/espanyols? Hi ha elements que es puguin extreure d’aquests països que creus que puguin ajudar a superar aquestes dificultats?
El creixement econòmic, el lideratge cultural o en altres camps ha estat sempre un element d’ atracció de persones, ha estat també el element de progrés més important com a factor de canvi, en aquest sentit Àsia és, avui, el motor de canvi. Hauríem d’incloure un aspecte important en el nou paper d’Àsia, els valor tradicionals -modificats i modernitzats- com a nou motor de motivació social, individual i d’empenta per un nou futur que no té res a veure amb el transcorregut. En aquest sentit, el més important que podem extraure dels països d’Àsi , avui per avui, són la capacitat de treball, la motivació a treballar, a progressar i a la contribució al desenvolupament del món, com un tot.