El pavelló de les peònies, amb tocs de realitat?

Si sostenim a les nostres mans el llibre “El pavelló de les peònies”, podrem llegir a la seva contraporta, el següent text: “La mare m’havia educat perquè mai no mostrés els meus sentiments, però quan llegia El pavelló de les peònies sentia força coses: amor, tristesa, felicitat. Ara que veia la història representada al meu davant, les meves emocions creixien…”. Amagada darrere les gelosies del jardí, la Peònia assisteix per primera vegada a la representació “d’El pavelló de les peònies”, una de les òperes xineses més famoses de tots els temps, però prohibida a les dones perquè les indueix a comportaments impropis. Som ala Xina del segle XVII. Les noies de bona família han estat educades per obeir. No poden triar el seu marit, però ningú no els pot impedir somiar en l’amor. Aquella nit,la Peònia decideix somiar. I el seu destí, com el de l’heroïna de l’òpera, queda estroncat per sempre.

Seguint la línia de “Flor de Neu i el ventall secret” (2006), aquesta novel·la de Lisa See es torna a endinsar en la cultura xinesa. Continua en la línia d’exploració del passat i aquest cop es capbussa en uns fets que diuen van ser reals: la història de tres dones xineses que, una després de l’altra, es van casar amb el mateix marit i juntes van escriure “El comentari de les tres vídues” (1694). Aquesta obra és un compendi de reflexions i opinions sobre “El pavelló de les peònies”, òpera que encara avui provoca les crítiques i censures del govern xinès.

Es tracta d’una novel·la sorprenent en la qual res no acaba sent com un espera. La protagonista, i fil conductor de la història, és la Peònia, filla única de la rica i poderosa família Chen. Aquesta noia està destinada a casar-se amb un home que no coneix perque el seu pare, ja de petita, havia concertat el matrimoni per amistat amb una altra família. Aquí, un cop més, es veu com la tradició prescriu que les dones són una possessió secundària i poc valuosa de les famílies. Això és el començament, però tot canviarà després que la Peònia vegi la representació escurçada de l’òpera “El pavelló de les peònies”.

L’acció se situa a la Xina del s. XVII, justament enmig del trasbals que suposa la caiguda de la dinastia Ming. Època, a més, on les dones es troben amb què el seu paper tradicional de reclusió començarà a alleujar-se una mica i això els permetrà alfabetitzar-se i assolir quotes de coneixement insospitades fins el moment. Es representa, doncs, l’eterna lluita de la dona per assolir el seu propi destí, sense interferències. Però la novel·la és més que això: és una visió clara d’una societat que va desaparèixer en el decurs de la història en uns llocs reals perfectament descrits per l’autora, en una recerca que va fer ella mateixa.

Sobre l’autora, d’origen xinès, senyalar que va néixer a París i se’n va anar a viure a Estats Units molt jove, criant-se en el barri xinès de Los Angeles. Besnéta del patriarca del Chinatown, es va graduar a la Universitat Loyola Marimount al 1979, per després narrar l’epopeia americana del seu besavi, Fong See, en un exitós llibre de memòries titulat “On Gold Mountain”. Durant 13 anys va ser corresponsal a la costa oest del setmanari Publishers Weekly, i els seus articles han aparegut a mitjans tan importants com The New York Times, Los Angeles Times i The Washington Post.

En quant a les seves novel•les, totes estan contextualitzades a la Xina, molt ben ambientades i aportant una gran riquesa de costums. “El ventall de seda”, per exemple, mostra la fascinant història del nu-shu, el llenguatge secret de les dones, En el cas “d’El pavelló de las peònies”, ens descriurà un viatge inoblidable al costat més místic de la cultura xinesa, descobrint una altra vessant, plena de detalls històrics, sense perdre la seva escriptura senzilla però elegant.

 Espero que gaudiu de la lectura,…

Títol: El pavelló de les peònies

Autora: Lisa See

ISBN: 9788429761191

Pàgines: 360