Un llibre molt recomanable: “Família”, ara en català

Recentment m’ha arribat a les mans una de les obres mestres de Ba Jin, un dels grans noms de la literatura xinesa contemporània, i traduïda per primer cop al català. Es tracta de la novel·la “Família”, emmarcada dins de la trilogia “Torrent”.

Ba JinSi abans de res ens centrem en l’autor, comencem bé i des del principi. Ba Jin (o Li Fugan que és el nom que li van posar els seus pares) va néixer a Chengdu (la capital de la província de Sichuan, Xina) el 25/11/1904 i va viure fins als cent anys d’edat. Als 15 anys va ingressar a l’Escola Especialitzada en Llengües Estrangeres de Chengdu. Allà va començar a estudiar anglès i francès. Al 1923 es va traslladar a Shanghai i després a Nankín, on va continuar amb els seus estudis a la Universitat del sud-est, graduant-se al 1927. Després de la seva graduació va anar a estudiar a França. Allà va completar la seva primera novel·la, ·”Destrucció”, que ja firma sota el pseudònim Ba Jin. Al 1929 torna a la Xina, instal·lant-se definitivament a Shanghai, amb un breu parèntesis entre 1934 i 1935, en què va estar a Japó. A Shanghai participarà en l’edició de diverses revistes literàries i publicarà les seves obres més conegudes, com la novel·la de la trilogia “Amor”. Al 1933 publica també “Família”, història que continuarà amb les novel·les “Primavera” (1938) i “Tardor” (1938), amb les que conforma la trilogia “Torrent”.  Les dues últimes obres es publiquen ja durant la guerra xineso-japonesa, etapa en la que Ba Jin col·laborarà amb altres escriptors intel·lectuals xinesos, com Mao Dun. De 1935 a 1949 va dirigir l’Editorial Pingming de Shanghai. El 08/05/1944 va casar-se amb Xiao Shan i al 1945, després de la derrota de Japó va continuar escrivint a Shanghai durant l’etapa de la guerra civil entre el Partit Comunista Xinès i el govern del Kuomintang de Chiang Kai-Shek. Al 1946 publica una altra de les seves obres més importants “Nits fredes”. Després de la proclamació de la República Popular Xinesa al 1949 Ba Jin va continuar dedicat a la publicació d’obres literàries. A diferència del què va passar amb altres escriptors, com Shen Congwen o Eileen Chang, la seva trajectòria apolítica no li va impedir conservar el seu prestigi literari sota al nou règim comunista. Només a l’època de la Revolució Cultural seria objecte de crítiques, sent acusat de contrarevolucionari. Va ser rehabilitat al 1977 i, a partir de llavors, va ocupar nombrosos càrrecs públics a la Xina, com a l’Assemblea Nacional Popular, la Cambra de registre de les decisions preses pel Partit Comunista Xines i el Comitè Permanent d’aquest partit. A banda d’això, Ba Jin parlava esperanto i va ser vicepresident de la Lliga Xinesa en aquesta llengua en els anys vuitanta, així com també de l’Associació d’Escriptors Xinesos. Com a anècdota, comentar-vos que, a un asteroide descobert per científics xinesos, se li ha posat el nom de Ba en el seu honor.

Portada FamíliaI tornant a l’argument de la novel·la, diuen que és autobiogràfica doncs narra els conflictes als que s’enfronten les diferents generacions d’una família xinesa acomodada a l’època dels canvis socials de principis del segle XX. En concret, tracta dels tres fills de la família Gao. Han estat criats en una casa amb el mateix ambient asfixiant en el que es van educar els seus pares i avis, però, gràcies a l’escola, han rebut l’aroma fresc dels aires d’occident, on les noies no només no porten els peus embenats sinó que també poden tallar-se els cabells curts com si fossin nois. Aliens a qualsevol influència de fora, a la gran casa familiar de l’avi, la madrastra, la concubina Chen i les tietes segueixen jugant al mahjong com si no passés res i els servents fan el que calgui per satisfer els seus desitjos. Malauradament per ells, a les portes de la ciutat, les tropes rebels del general Zhang preparen un nou atac, i aquesta vegada la guerra superarà els murs de la casa familiar Gao, on res tornarà a ser com abans… Amb la Setmana Santa a la cantonada: us ho perdreu???.

Espero que gaudiu de la lectura…

Titol: Família

Autor: Ba Jin

ISBN: 9788483306314

Pàgines: 368