Entrevista a la tutora Verònica Padilla

Avui us presentem un cop més una entrevista amb una persona vinculada al Programa, en aquest la Verònica Padilla, col·laboradora tutora del Programa d’Estudis d’Àsia Oriental de la UOC des de fa ja uns semestres.

foto veroVerònica, ara ja fa un temps que ests tutora del programa d’Àsia Oriental. Ens interessaria saber quan i com vas començar la teva col·laboració amb la UOC?

Sí! ja fa molts semestre que col·laboro amb la UOC! Va ser l’any 2007 que vaig començar a col·laborar amb els Estudis de l’Àsia Oriental, just uns mesos després de tornar d’estudiar a la Xina. Primer vaig començar com a consultora a l’assignatura de Festes i Tradicions i al cap d’un parell de semestres ja vaig començar amb la Tutoria, i m’encanta! La feina de tutora em permet un contacte més personal amb els estudiants i durant més temps; és tan emocionant quan veus com els estudiants acaben els estudis i es llicencien! També he fet de consultora al campus IBE, a l’assignatura de Presència Xinesa al Món, i bé, com és un tema que m’apassiona, m’ho he passat genial quan he tingut l’oportunitat de portar un aula d’aquesta assignatura!

Com veiem, tens força experiència amb el món asiàtic, i a més has treballat amb qüestions de migracions. Ens podries explicar quina és la teva vinculació amb el món asiàtic?

Doncs vaig tenir la sort de formar part de la primera promoció dels estudis d’Àsia Oriental, la presencial, que impartien l’Autònoma de Barcelona i la Pompeu Fabra. Abans d’iniciar la llicenciatura no tenia cap més vinculació amb la Xina o Àsia que la simple curiositat per saber més sobre una zona del món per mi totalment desconeguda fins llavors!

La llicenciatura em va encantar, vaig aprendre tantíssim! Una vegada llicenciada vaig marxar a Beijing per un any, per estudiar xinès, i en tornar a Barcelona vaig aconseguir una feineta a Santa Coloma de Gramenet. La feina consistia a gestionar un mini fons bibliogràfic en xinès a la Biblioteca Can Peixauet de 6 hores a la setmana. Però vaig tenir la sort que al cap de pocs mesos, em van oferir ampliar el meu contracte a Santa Coloma per formar part de l’Equip de Mediadors de la ciutat i treballar amb la comunitat xinesa.

I allà és on es va iniciar la meva admiració per qualsevol persona capaç d’emigrar a un altre país. L’experiència treballant amb immigrants xinesos i de moltes altres nacionalitats al barri del Fondo va fer que em fes tantes preguntes sobre el procés migratori! I així és com vaig acabar a Londres estudiant un màster en immigració! I aquí segueixo a Londres amb el màster finalitzat, amb algunes preguntes resoltes i d’altres per resoldre encara!

Considerant la teva dilatada experiència com a tutora del programa d’Àsia Oriental, has hagut d’adquirir una relació molt directa amb els nostres estudiants. Quins consideres que són els seus interessos principals en relació a l’Àsia Oriental?

Crec que cada estudiant és únic i té un interès particular en el món asiàtic però si he de generalitzar, jo diria que la majoria tenen un interès personal més que no pas professional. És a dir que el seu objectiu als estudis no és tant aconseguir una feina o millorar el currículum sinó més aviat és curiositat per Àsia, per la cultura, pels idiomes…

Què recomanaries als estudiants per poder seguir bé els estudis d’Àsia Oriental?

Molta curiositat! Que tinguin curiositat per saber més sobre el nou senyor xinès que ha obert un bar a la cantonada, i també per la nova novel·la de la Hsiao Hung-Pai, i també per aquella exposició d’art asiàtic i… molta curiositat!  I amb el xinès: perseverança, perseverança i perseverança!

Com acostumem a preguntar als nostres col.laboradors tutors, després d’aquesta llarga trajectòria hauràs viscut alguna anècdota que et semblarà interessant.

Sens dubte diria que va ser la oportunitat que em vam brindar els estudis d’organitzar una ruta guiada pel barri del Fondo ara fa un parell d’anys. Més que una anècdota va ser una experiència fantàstica: conèixer els estudiant i poder explicar i mostrar part de la meva feina al barri del Fondo i després compartir un àpat xinès amb tots ells! Genial.

Què et sembla la iniciativa del nostre Blog Verònica?

M’encanta el Blog! Tinc accés directe al Blog des de la meva pàgina d’inici i així cada dia puc veure si hi ha post nous! L’única petita crítica que li faria…és que no estan habilitats els comentaris. Però molt bé per la iniciativa, i moltes gràcies per entrevistar-me!

Moltes gràcies Verònica