Xina, Japó: 50 mirades

1_APEC[Para una versión en castellano de esta entrada, clica aquí.]

El professorat del Màster Universitari en Estudis de la Xina i el Japó: món contemporani de la Universitat Oberta de Catalunya us proposem un itinerari per 50 imatges sobre la Xina i el Japó del darrer segle, que hem recollit en aquest àlbum Pinterest.

La col·lecció és diversa i transita per aspectes de la història, la societat i la cultura d’aquests països, així com per la relació que han tingut amb Occident. En alguns casos es tracta d’imatges molt conegudes, gairebé icòniques, que ens recorden que aquestes dues realitats ja formen part del nostre imaginari col·lectiu—i, per tant, ens són més properes del que sembla. En altres casos són imatges que apunten la importància de la Xina i el Japó en la història contemporània mundial—una rellevància que no sempre ha estat reconeguda. L’origen de les imatges és també divers: des d’il·lustracions aparegudes a la premsa de principis de fa més d’un segle a fotografies fetes pel professorat del màster en viatges recents a la Xina o al Japó.

Rere cadascuna d’aquestes imatges hi ha una visió i un context determinat que les explica—i que us volem explicar. ¿Què hi fa un americà al mig del tractat de Shimonoseki? ¿Per què un personatge tan polèmic com el Primer Ministre japonès Abe Shinzo ha estat portada de The Economist vestit de Superman? ¿Quina relació i ha entre la sèrie Bola de Drac i la literatura xinesa? ¿Quines múltiples lectures permet la imatge de l’Emperador Hirohito i el general Macarthur, líders de dos països que fins aleshores havien estat enemics, posant junts davant la càmera? ¿Què va fer que el tanc de la plaça de Tianamen volgués vorejar la persona que tenia obstinadament plantada al davant? ¿Com va afectar la popularitat dels walkman de Sony a la imatge que es tenia del Japó? ¿Què ens diuen els JJOO de Tòquio i de Pequín sobre l’evolució de les relacions internacionals a la regió? ¿Com van contribuir els personatges de la sèrie de televisió Kung Fu a consolidar determinats estereotips de la cultura xinesa? ¿Quines són les postures dels dirigents europeus sobre el repartiment de la Xina a finals del segle XIX que mostra la caricatura de Le Petit Journal? ¿Què ens explica el fenomen Murakami de la literatura japonesa i de la literatura global?

Des del Màster Universitari en Estudis de la Xina i el Japó: món contemporani volem donar resposta a aquestes preguntes i, a més, aconseguir que els nostres estudiants siguin capaços de generar les seves pròpies respostes a les preguntes que, en un món global com el que ens envolta, sorgeixen davant de les imatges cada cop més freqüents de la Xina i el Japó.

Quedeu, doncs, convidats a visitar el recull i a valorar i comentar-ne les imatges. Us hi esperem!