Món empresarial vs. Àsia: l’experiència d’Ivana Casaburi

Seguint amb la secció “Món empresarial vs. Àsia”, avui ens centrem en un tema eminentment pràctic com és “la Xina: de fàbrica del món a centre d’innovació”. I per fer-ho, comptem amb l’experiència da la professora Ivana Casaburi.

Ivana CasaburiActualment, Ivana Casaburi és professora titular del Departament de Direcció de Marketing d’ESADE així com també de la URL. Al llarg de la seva experiència professional, ha compaginat la docència (Itàlia, Espanya, Xile, Bulgària, Portugal i la Xina) amb la recerca i la consultoria estratègica.

Inicia la carrera docent en la universitat italiana i, un any més tard, en la formació de directius a centres de recerca i formació a Nàpols i Milà. Al cap de tres anys, es trasllada a Mèxic per participar en la creació de una nova filial de producció i vendes d’una multinacional del sector químic. Conclosa la seva experiència a Mèxic, arriba a Espanya per seguir amb la seva formació en el programa doctoral i desenvolupar la seva activitat en qualitat d’investigadora, en el marc del programa Training and Mobility of Researchers in Europe de la Comissió Europea, de 1996 a 1998. Aquest projecte de recerca té com a objecte d’estudi la gestió de la innovació a las pimes. Aleshores, estableix una relació laboral de més compromís amb ESADE i comença a participar en programes de formació de directius a Bulgària, sobre temes de gestió de l’exportació, en programes de formació de formadors a la Universidad de Chile i en programes MBA a Portugal, Itàlia i a la Xina. Des del 2009 és professora visitant de la Pekin University en l’àmbit del programa BIMBA (Beijing International MBA). Participa regularment en conferències acadèmiques internacionals, tant com a ponent com assumint el rol de moderadora. És ponent habitual en les conferències organitzades per la Casa Àsia, les cambres de comerç d’Espanya, els centres de formació per als mercats asiàtics i clubs sectorials de l’Associació d’Antics Alumnes d’ESADE. Durant quatre anys, fins el 2002, és membre de l’equip directiu dels programes MBA en qualitat de directora associada del Full-Time MBA. A més, ha publicat diversos llibres i articles. Entre aquests, destaquen Estudio sobre gestión de la innovación en pymes i El método del caso como instrumento pedagógico y de investigación. Les seves publicacions de divulgació se centren en revistes com ara Harvard Deusto Marketing y Ventas (Espanya), Segmento (Mèxic) i China Business Magazine (la Xina).

I ara sí, passant a la part pràctica, us enllaço un vídeo d’una de les seves ponències (en castellà) sobre la Xina. Com a idees principals destaquen que: 1) la Xina té un mercat d’entre 300 i 400 milions de persones de classe mitjana, 2) el país asiàtic viu un alentiment del creixement a causa de la demanda externa que es vol compensar amb demanda interna amb mesures governamentals com l’augment dels salaris, 3) la Xina hauria de mantenir un 8-9% de creixement els propers anys, i 4) les empreses xineses cada cop més fan disseny i R+D i tenen productes i marques pròpies que competiran als mercats estrangers i local.

Espero que sigui del vostre interès!.