Món empresarial vs. Àsia: l’experiència de Josep Ma. Coll

SeulSeguint amb la secció “Món empresarial vs. Àsia”, avui ens centrem en un dels països no tan coneguts d’Àsia: Corea del Sud. I per entendre millor com fer-hi negocis avui comptem amb Josep Ma Coll, qui va ser durant el 2012 i 2013 Director del Centre de Promoció de Negocis d’ACCIÓ, l’Agència per la competitivitat de la Generalitat de Catalunya.

JMCollJosep Maria Coll és llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses i Doctor en Relacions Internacionals per la Universitat Autònoma de Barcelona i la Hanyang University de Seül. Des del 2005 treballa com a consultor fent de pont en la internacionalització d’empreses catalanes, europees i coreanes. Va combinar aquesta tasca amb la de professor de màrqueting internacional a les universitats coreanes Hankuk University of Foreign Studies, Yonsei University i Pyeongtaek University. En els darrers anys també va treballar com a consultor en desenvolupament econòmic per la Comissió Europea en mercats emergents, especialment a Àsia, i també a Amèrica Llatina i Àfrica. Prèviament, va desenvolupar la seva carrera com a responsable de màrqueting i de producte en una empresa catalana industrial, en l’àrea d’investigació de mercats d’una consultoria de mercadotècnia i en el departament de desenvolupament de productes de l’àrea de màrqueting d’una entitat financera catalana.

A continuació us poso un enllaç a una ponència recent on destaca, com a idees principals: 1) que l’economia de Corea del Sud és intrínsecament exportadora i aquest fet li permet tenir gran capacitat d’adaptació a situacions de crisi (EUA, Unió Europea) i aprofitar nous mercats (Sud-est asiàtic, Amèrica Llatina, Àfrica), 2) té una població molt homogènia que permet no haver de fer tanta segmentació de mercat per vendre a Corea del Sud, 3) tot i tenir una economia molt diversificada hi ha 6 sectors clau que poden aprofitar les empreses catalanes: smart technologies, tecnologies mèdiques, cosmètica, agro-alimentari, oci i turisme, i moda, 4) i amb el tractat de lliure comerç amb la Unió Europea, han estat remoguts el 98,7% dels aranzels.

Espero que sigui del vostre interès!.