L’ocupació del parlament taiwanès

Des del 18 de març, el parlament de Taiwan està ocupat per un grup d’uns 300 estudiants que intenten evitar que aquest organisme ratifiqui un acord comercial amb la Xina continental que, segons alguns analistes, pot tenir repercussions molt negatives per alguns sectors de l’economia taiwanesa. L’acord va ser signat pels governs de tots dos països l’estiu del 2013, però és necessària l’aprovació del parlament perquè tingui validesa legal. El Kuomintang, el partit del govern, que té la majoria al parlament, hatai_parlament intentat evitar que es discutissin les clàusules del pacte de manera individual, amb l’objectiu que el tracte s’aprovi globalment, i davant d’algunes maniobres poc transparents perquè el parlament ratifiqués l’acord, els estudiants van decidir ocupar la cambra legislativa.

 

L’ocupació del parlament és molt significativa de la situació política i social a l’illa de Taiwan. Posa de manifest les diferents sensibilitats que existeixen sobre les relacions amb la República Popular, i els complexos equilibris que existeixen entre els interessos econòmics i els sentiments nacionals. L’últim dissabte i diumenge de març hi va haver a la capital Taipei manifestacions de rebuig i contramanifestacions de suport als estudiants. L’ocupació també deixa clar l’existència de diferents faccions dins el Kuomintang, especialment pel to marcadament procontinental d’algunes de les accions del govern dels últims anys. Fa uns mesos els atacs del president de la República Ma Ying-jeou per intentar inhabilitar al president del parlament i company de partit Wang Jin-pyng ja havien mostrat la importància de les tensions internes dins el Kuomintang. La popularitat de Ma Ying-joeu, en la seva segona legislatura, està sota mínims, amb un 10% d’acceptació popular, i els fets d’aquestes últimes setmanes no semblen que puguin fer variar la situació. Significativament, les manifestacions en contra dels estudiants que ocupen el parlament i a favor del govern van reunir alguns milers de manifestant, davant els diversos centenars de milers que es van manifestar a favor dels estudiants.

També ha estat molt significativa la poca atenció que els mitjans de comunicació del nostre país han dedicat a aquests esdeveniments. Fins al punt que alguns rotatius que compten amb corresponsals a la Xina ni tan sols han arribat a esmentar l’ocupació del parlament.