Capgirant les situacions especials: fons turn around per pimes

Sandra Font Grau, Tutora del Màster Universitari de la Xina i el Japó

AyudasEn un context difícil i canviant com l’actual, les empreses topen amb problemes de finançament i de model de negoci, entre d’altres. Possibles sortides?: canviar el model de negoci, buscar nous mercats (per exemple internacionalitzar-se a Àsia) i,… quan s’arriba a l’extrem de situacions de risc,… una possible solució és permetre l’entrada a fons d’inversió per donar-los suport financer i estratègic per tal d’assegurar la continuïtat i la rendibilitat. L’entrada d’aquests fons no suposa només una injecció de capital per a una companyia, sinó que també els aporta millores en la redefinició del model de negoci i l’estratègia.

Per això us poso les presentacions en video de dos fons especialitzats a donar suport a les empreses en situacions de dificultat. José M. Rigau, director d’Endurance Partners i Tom M. Bouman, soci de Fordahl Capital, van explicar els seus criteris d’inversió i d’estructuració d’aquest tipus d’operacions.

Endurance Partners: solucions de liquiditat i millora operativa per a pimes

Endurance Partners és un fons d’inversió enfocat a pimes en situacions de dislocació financera. El seu model es basa a oferir agilitat, així com disposar d’un equip multidisciplinar (empresarial, financer, legal, fiscal i laboral), reforçat per un equip gestor experimentat en el sector en qüestió. El seu objectiu és limitar el deteriorament de l’empresa a curt termini i maximitzar el seu potencial a llarg termini. José M. Rigau, director d’Endurance Partners, exemplifica el seu model d’inversió amb els casos de la productora i comercialitzadora de roba infantil, Republic of Kids (adquirida el 2013) i el de la joieria Oro Vivo (adquirida el 2014).

Idees força:

– Si alguna cosa “positiva” ha tingut aquesta crisi és que les empreses han hagut d’explorar nous mercats, internacionalitzar-se.

– L’empresariat català és lluitador i, en situacions de dificultat, li costa obrir el patrimoni a tercers. Per evitar “tallar-se un dit”, pot acabar “tallant-se la mà”.

– En situacions complicades, l’empresa actua reactivament: dedica molt temps a l’àmbit financer, administratiu i legal (urgent), descuidant el negoci, l’estratègia i les operacions (important).

Fordahl Capital: adquisició d’empreses industrials i de distribució

Fordahl Capital és una empresa privada d’inversió i gestió de companyies, especialitzada en l’adquisició d’empreses industrials i de distribució amb gran potencial d’incrementar beneficis. El seu model passa per invertir a llarg termini i augmentar el valor afegit de l’empresa, actuant amb rapidesa i motivant l’equip de direcció existent. Tom M. Bouman, soci de Fordahl Capital, explica el funcionament de la seva empresa, exposant els passos que han dut a terme per a l’adquisició de la companyia de disseny de roba, Smash! i de la venedora d’àudio professional, Ecler

Idees força:

– Es poden ajudar empreses amb problemes de crèdit o financers, de successió o amb falta d’internacionalització.

– No interessen companyies molt estacionals, d’alta tecnologia o exposades a la competència asiàtica.

– Per poder optimitzar una empresa, cal estudiar la seva cadena de subministrament i millorar-la.