Entrevista a Núria Ruiz, màster en Estudis de la Xina i el Japó

Reprenem les converses amb persones vinculades amb el nostre programa. En aquesta ocasió, us oferim una entrevista amb Núria Ruiz Morillas, que recentment ha finalitzat el Màster en Estudis de la Xina i el Japó i comparteix experiències i algunes reflexions sobre el que han significat per ella aquests estudis.

Nuria RuizNúria, enhorabona per haver completat el màster i gràcies per dedicar-nos aquesta estona. La primera pregunta que et volem fer és què és el que et va fer decidir a cursar aquests estudis? Quina era la teva vinculació amb el món de l’Àsia Oriental fins llavors?

Vaig descobrir el pla d’estudis de l’antiga Llicenciatura en Estudis de l’Àsia Oriental quan estava estudiant Comunicació Audiovisual a la UOC, l’any 2006. Jo ja tenia interès en temes relacionats amb la Xina i el Japó, sobretot en l’àmbit de la literatura japonesa i aquell programa acadèmic em resultava molt atractiu. Es va donar també la circumstància que per aquella època vaig anar a la Xina per assistir a un congrés científic relacionat amb un projecte de recerca en química en el que estava implicada. Vaig aprofitar l’ocasió per avançar el viatge uns dies i fer turisme amb la família. Vam passar un parell de setmanes a Beijing i després jo em vaig quedar a la Xina per anar al congrés que es celebrava a Tianjin. L’interès per la Xina i el Japó anava en augment i al cap d’un temps, vaig decidir incorporar-me al programa d’Estudis de l’Àsia Oriental de la UOC que en aquell moment s’oferia com a estudis de segon cicle. Poc després, quan es va presentar el Màster en Estudis de la Xina i el Japó: món contemporani, em vaig canviar de programa perquè els continguts s’adequaven millor al que jo buscava.

Com ha estat la teva experiència a l’hora de cursar el Màster de forma virtual? Quins aspectes en destacaries?

L’experiència ha estat mot positiva. Ja havia estudiat a la UOC i coneixia bé la manera de treballar en un context virtual. De fet, és una manera d’estudiar que em resulta molt convenient perquè és compatible amb la meva vida professional i familiar. Em puc organitzar com em va millor tenint en compte les dates de lliurament de les activitats programades a les diferents assignatures.

He de dir que el professorat del Màster en Estudis de la Xina i el Japó és excel·lent i que en tot moment la comunicació ha estat molt fluïda, tant a l’aula virtual com a nivell individual. He cursat el Màster en dos cursos acadèmics (quatre semestres) i reconec que el ritme de treball ha estat molt exigent però el nivell d’aquests estudis és elevat i requereix una dedicació constant.

Hi ha alguna experiència o anècdota significativa que vulguis compartir de la teva etapa com a estudiant del Programa d’Estudis de l’Àsia Oriental de la UOC?

Durant el tercer semestre, el meu pare va patir un accident molt greu. Va estar ingressat uns dos mesos i van ser moltes hores d’hospital per tota la família. Vaig pensar en deixar els estudis durant aquell semestre però els avantatges de la virtualitat i els ànims que em van transmetre els professors, em van fer decidir per continuar i organitzar-me de la millor manera possible. Podria dir que la Xina i el Japó em van ajudar a portar millor la situació. Recordo llegir a Yan Lianke i a Junichirô Tanizaki de nit, entre les parets de l’hospital, i fer els exercicis d’avaluació continuada en una petita taula, al costat de la finestra, mentre el meu pare s’anava recuperant molt poc a poc.

Què t’ha aportat personal i professionalment la teva formació a la UOC, i concretament als Estudis de l’Àsia Oriental?

La formació a la UOC m’ha permès millorar la meva capacitat d’organització per poder finalitzar allò que em proposo. Estudiar de forma virtual implica compromís i una bona planificació. D’aquesta manera, no només es poden lliurar les activitats a temps, sinó que també es gaudeix de tot el procés d’aprenentatge. A més, a nivell professional, he pogut millorar la meva tasca com a docent a la URV. Tot i que la major part de les assignatures que imparteixo són presencials, l’ús de l’entorn virtual és important i els docents d’aquest màster són un referent excel·lent per mi.

En particular, els Estudis de l’Àsia Oriental, m’han aportat una gran satisfacció pel fet d’haver iniciat un recorregut acadèmic en un camp que m’interessa molt i que estic vinculant a la meva especialitat d’origen. A nivell professional, ha estat una experiència plena de lectures pausades, de reflexions, d’argumentacions, de pensament crític, d’ordenació d’idees, de construcció de discursos de qualitat, d’elaboració de textos escrits i en general, de tasques imprescindibles per ser una bona professora i investigadora.

Ets professora de Química a la Universitat Rovira i Virgili. Hi ha, o busques, alguna vinculació entre el Màster d’Estudis de la Xina i el Japó i la teva especialitat acadèmica d’origen?

La motivació per cursar el màster ha estat personal però amb el temps he anat buscant la manera de fer convergir els meus interessos en l’àmbit professional. De fet, en la cerca d’aquesta vinculació contemplo tres vessants: la Química com a especialitat acadèmica d’origen, els estudis de Comunicació Audiovisual que vaig fer més tard i el Màster en Estudis de la Xina i el Japó que he finalitzat recentment. El que pot semblar un recorregut molt dispers no ho és tant en realitat. Actualment estic implicada en tasques de comunicació de la ciència, en qüestions relacionades amb la innovació docent i en l’elaboració de programes docents de caràcter internacional. Les connexions amb la Xina i el Japó, tant en l’àmbit docent com en el de la recerca, s’estan incrementant i la formació obtinguda en aquest màster m’està resultant de molta utilitat. A més, a mi m’agrada molt escriure i el màster m’ha donat recursos molt interessants per crear articles, assajos o relats de ficció de caràcter interdisciplinari.

Has començat a publicar sobre alguns temes que has treballat en el Màster. Com ha estat l’experiència? Tens previst continuar publicant sobre temes d’Àsia Oriental?

Sí, ja he publicat dos articles breus en una revista en línia centrada en el relat curt (Visor) i en tinc un altre més complet, acceptat en una revista especialitzada en història contemporània (Ayer) i que sortirà publicat ben aviat. En aquest últim cas estic especialment contenta perquè es tracta d’una revista indexada en la base de dades internacional JCR Thomson Reuters (Social Science Citation Index).

Els temes que tracten aquests articles s’han gestat en el Màster, concretament han sorgit de l’elaboració d’activitats d’avaluació continuada que després he pogut adaptar a les normes de publicació de les revistes especialitzades. És una experiència molt gratificant perquè aquestes activitats requereixen molta dedicació i em sabia greu que un cop avaluades es quedessin a l’ordinador. Crec que és important compartir el treball realitzat amb les persones que puguin estar interessades en llegir allò que ha costat tantes hores de lectura, d’interpretació i de construcció de nou coneixement. Els articles fan visible la investigació ja realitzada i faciliten noves recerques.

Publicar suposa un esforç addicional perquè s’ha d’escollir una revista de temàtica adequada i sempre cal tornar a revisar el treball per adaptar-lo a la revista. El més probable és que s’hagi de reestructurar el contingut o ampliar algun apartat però la satisfacció de veure un treball propi publicat és molt gran.

Tinc previst continuar publicant sobre temes d’Àsia Oriental. Per exemple, ara estic treballant en la revisió d’un article que ha estat acceptat però amb proposta de modificacions. Tinc un parell d’idees més i quan tanqui aquests temes, acabaré de valorar les possibilitats de publicació del Treball Final de Màster.

Abans d’acabar, vols fer alguna recomanació als nostres estudiants?

En primer lloc els felicito per l’elecció. Un cop presa la decisió, l’experiència em diu que una bona organització i un bon domini de l’anglès són imprescindibles. S’ha de llegir molt i tenir temps per reflexionar. També s’han de dominar les eines de cerca bibliogràfica perquè, a més de les lectures obligatòries, cal buscar bibliografia complementària de qualitat per elaborar les activitats d’anàlisi de textos o assajos sobre temes concrets. S’ha d’escriure molt i molt i l’única manera d’aconseguir bons treballs és rellegir-los i corregir-los moltes vegades.

Els docents del màster estan per guiar-vos en aquest aprenentatge. No només és important la comunicació amb tots ells de forma individual sinó que també ho és la participació activa en els espais de discussió virtuals, on compartireu el coneixement amb tots els companys d’aula.

Totes les competències adquirides seran molt necessàries per poder elaborar un bon Treball Final de Màster i per decidir en quina línia acadèmica o professional continuareu un cop finalitzats els estudis.